From PhD to job market

Persbericht – 18 september 2019

Ready for business: doctoraatsdiploma als extra troef op de arbeidsmarkt

Op 20 september verzamelen 240 doctoraatsstudenten uit de geneeskunde, gezondheidswetenschappen, diergeneeskunde en farmaceutische wetenschappen van alle Vlaamse universiteiten op de campus van Janssen Pharmaceutica in Beerse. De conferentie “From PhD to Job Market” is een jaarlijks terugkerend interuniversitair initiatief om doctorandi bewust te maken van de voordelen van een doctoraat en om hen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Dit jaar vindt de 12de editie plaats. De deelnemers zullen bij Janssen Pharmaceutica kunnen netwerken met vertegenwoordigers van relevante werkgevers, en deelnemen aan workshops om hun sollicitatievaardigheden verder aan te scherpen.

Via de doctoral schools organiseren de Vlaamse universiteiten al jarenlang opleidingen om jonge onderzoekers zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Die doctoral schools bundelen hun krachten in de schoot van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR). “Investeren in de toekomstige loopbaan van onze onderzoekstalenten is van cruciaal belang. Het is een uitstekende zaak dat de Vlaamse Regering dit actief ondersteunt door de financiering van het programma Omkadering Jonge Onderzoekers”, aldus Luc Sels, sinds 1 september de nieuwe VLIR-voorzitter.

“From PhD to Job Market is uitgegroeid tot een van de visitekaartjes van de doctoral schools. De conferentie biedt een venster op de brede waaier aan loopbaanmogelijkheden, ook buiten het academisch milieu”, zegt Koen Verlaeckt, secretaris- generaal van VLIR. “De Vlaamse Interuniversitaire Raad wil in de toekomst nog meer aandacht besteden aan de specifieke uitdagingen voor onderzoekstalent op de brug tussen bedrijfsleven en academia.”

Janssen Pharmaceutica, dat voor de eerst keer optreedt als gastheer van de conferentie, is een van de vele werkgevers in R&D en innovatie die constant op zoek zijn naar gedoctoreerden. Janssen zet zich in voor initiatieven die de samenwerking tussen getalenteerde onderzoekers, onderwijs en de industrie stimuleren en zo verder het ecosysteem in ons land en onze regio versterken. Een voorbeeld is het toenemende belang van duale competenties, de combinatie van (bio)medische kennis met kennis over data sciences en artificiële intelligentie.