Hongaarse Academie van Wetenschappen

Persbericht – 22 februari 2019

De Vlaamse universiteiten veroordelen de ontmanteling van de Hongaarse Academie van Wetenschappen

De Vlaamse universiteiten drukken hun grote bezorgdheid uit over de beslissing van de Hongaarse regering om het netwerk van onderzoeksinstituten van de Hongaarse Academie van Wetenschappen onder direct regeringstoezicht te brengen. De rectoren van de Vlaamse universiteiten zien in deze beslissing een dramatisch nieuw dieptepunt in de aanval die de Hongaarse regering heeft ingezet op de academische vrijheid in het land.

Na het schrappen van het programma genderstudies aan de ELTE University en de Central European University en de noodgedwongen verhuis van de Central European University van Boedapest naar Wenen, is de ontmanteling van de Hongaarse Academie van Wetenschappen een nieuwe stap in het beleid van de Hongaarse regering tegen academische vrijheid.

De gewaarborgde autonomie waarmee de onderzoeksgemeenschap de Academie vroeger bestuurde wordt tenietgedaan. Het netwerk van onderzoeksinstituten van de Academie, waar ruim 5.000 onderzoekers actief zijn, wordt deels geëlimineerd, deels ondergebracht bij door de staat gecontroleerde onderzoeksinstituten. “Als maatschappelijk irrelevant beschouwde onderzoeksactiviteiten worden stopgezet, dan is dat in de praktijk een zware klap voor de humane en sociale wetenschappen.”, zegt Koen Verlaeckt, secretaris-generaal van VLIR.

Academische vrijheid is een van de leidende principes in een democratische maatschappij. Een aanval op de academische vrijheid kan moeilijk anders gelezen worden dan een aanval op de democratie zelf.

“Als Vlaamse rectoren hebben we onze bezorgdheid officieel meegedeeld in een brief aan de Hongaarse ambassadeur in Brussel en roepen we onze academische collega’s in heel Europa op om de beslissing van de Hongaarse regering krachtig te veroordelen”, zegt Herman Van Goethem, voorzitter van VLIR.