IJkingstoets verplicht om te starten aan een opleiding bio-ingenieurswetenschappen, farmaceutische wetenschappen, wiskunde en fysica

Persbericht, 7 juni 2022

Op 4 juli en 27 augustus kunnen leerlingen uit de laatste jaren van het secundair onderwijs deelnemen aan een ijkingstoets op een van de Vlaamse universiteitscampussen.

Op  6 juni zijn er 4017 geregistreerde inschrijvingen voor de eerste sessie van 4 juli en 968  inschrijvingen voor de tweede sessie van 27 augustus. De universiteiten noteren een stijging voor de ijkingstoetsen in voorbereiding op de bacheloropleidingen in de bio-ingenieurswetenschappen, wiskunde, fysica en farmaceutische wetenschappen.  Deelname aan een ijkingstoets is in 2022 dan ook voor de eerste maal een voorwaarde voor inschrijving voor deze bacheloropleidingen.  Deelname was al verplicht voor de bacheloropleidingen in de ingenieurswetenschappen, ingenieurswetenschappen: architectuur, diergeneeskunde en voor de bacheloropleidingen die leiden tot het diploma industrieel ingenieur.

Via deelname aan een ijkingstoets zetten studiekiezers bewuste stappen in het studiekeuzeproces en maken zij kennis met de opleiding en met de realiteit van een universitaire campus. Zij kunnen hun vaardigheden en kennis aftoetsen aan de verwachte startcompetenties van de bacheloropleiding van hun keuze en krijgen feedback op het resultaat. Een goed resultaat kan de keuze bevestigen. Bij een minder goed resultaat is een goede voorbereiding vóór de start van het academiejaar zinvol. Studiekiezers kunnen hiervoor beroep doen op het remediëringsaanbod van de universiteiten en in gesprek gaan met een studiekeuze- of trajectbegeleider. Deelname kan ook de nodige informatie aanreiken om de keuze toch te heroverwegen.

De universiteiten vinden het belangrijk om studiekiezers een sterke startpositie te kunnen aanreiken. Zij nodigen leerlingen met interesse in een academische bacheloropleiding in het bredere STEM-domein dan ook graag uit om zich in te schrijven voor een van de sessies. Dit kan via de website www.ijkingstoets.be. De inschrijvingen voor de eerste sessie van 4 juli lopen nog tot en met 20 juni.