Impact van de Vlaamse universiteiten

Gedachtewisseling met de leden van de commissie Economie, Werk, Sociale economie, Wetenschap en Innovatie, en de leden van de commissie Onderwijs – 9 januari 2020

Over de impact van de Vlaamse universiteiten en hun rol als motor voor welvaart en welzijn

Op 9 januari 2020 was VLIR te gast bij de commissie Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie van het Vlaams Parlement. Ook de leden van de commissie Onderwijs waren uitgenodigd. VLIR verzorgde een presentatie over de economische impact van de Vlaamse universiteiten en bracht de volgende beleidsboodschappen:

  • De interuniversitaire samenwerking gaat in stijgende lijn.
  • Maak budgettair de juiste keuzes bij de vormgeving van de aangekondigde groeipaden voor O&O-infrastructuur en innovatie.
  • Kapitaliseer op de bewezen excellentie van onze universiteiten en onderschrijf hun ge├»ntegreerde onderzoeksagenda.
  • Het beleid kan op de universiteiten rekenen als co-creator voor levenslang leren, meer studieduureffici├źntie en een intelligente rationalisatie van het opleidingsaanbod.
  • De universiteiten zijn onmisbare partners voor een duurzamer Vlaanderen.
  • De universiteiten vragen dat de Vlaamse overheid hun belangen mee verdedigt bij de federale regeringsonderhandelingen.
  • De universiteiten werken graag mee aan een beter wederzijds begrip tussen politiek en academische praktijk.

De gedachtewisseling met de commissieleden was zeer levendig en rijk en getuigde van een sterke interesse in de rol van onze universiteiten als motor van welvaart en welzijn. Voor VLIR namen Luc Sels, Rik Van de Walle en Koen Verlaeckt deel.

Het videoverslag is hier te bekijken.

Presentatie, Over de impact van de Vlaamse universiteiten