Lancering Mind the GAP website

VLIR’s Mind the GAP is een online trainingsinstrument voor onderzoekers over Good Academic Research Practices (GAP): https://mindthegap.vlir.be/.

Mind the GAP is ontwikkeld door de onderzoeksintegriteits- en beleidsadviseurs van de vijf Vlaamse universiteiten: KU Leuven, UAntwerpen, Universiteit Gent, UHasselt en VUB.

Mind the GAP biedt interactieve training in onderzoeksintegriteit op basis van de Europese Gedragscode voor Onderzoeksintegriteit, de ALLEA Code. Doelgroep zijn (PhD-)onderzoekers, onderzoekers die net zijn begonnen aan een universiteit, promotoren en meer ervaren onderzoekers die meer willen weten over onderzoeksintegriteit.

Het concept onderzoeksintegriteit wordt uitgespit, met inbegrip van een hoofdstuk over de relatie tussen doctorandi en hun promotoren. De hoofdmoot van Mind the GAP bespreekt goede academische onderzoekspraktijken inzake onderzoeksopzet en -uitvoering, beheer van onderzoeksgegevens (RDM), rapportering van resultaten, belangenconflicten, wetenschapscommunicatie, onderzoek(er)sevaluatie en -beoordeling. Mind the GAP bevat natuurlijk ook een hoofdstuk over mogelijke schendingen van onderzoeksintegriteit en wat te doen bij wangedrag. Extra modules bespreken de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en ethische regels en beleid.