Persbericht – 07/10/2024
Slaagcijfers blijven stabiel voor meeste start- en ijkingstoetsen
Jaarlijks worden er in Vlaanderen start- en ijkingstoetsen georganiseerd op de campussen van de Vlaamse universiteiten. De toetsen richten zich tot studiekiezers in het brede STEM-domein en zijn ondersteunend ten aanzien van het studiekeuzeproces. De verplichte toetsen werden schriftelijk afgenomen op 1 juli en 24 augustus 2024. De toetsen met deelname op vrijwillige basis werden enkel afgenomen op 1 juli 2024. Voor een aantal bacheloropleidingen geldt dat deelname aan een ijkingstoets een verplichtende voorwaarde voor inschrijving is. Bij niet-slagen dienen de studiekiezers verplicht remediëring te volgen.
Forse stijging van het aantal deelnemers
Meer dan 10.000 deelnemers registreerden zich voor de toetsen, waarvan 90% ook effectief heeft deelgenomen. Dit is een stijging met maar liefst 16% in vergelijking met 2023. 90% van de ingeschreven studiekiezers nam effectief deel aan de toets tijdens de eerste sessie, 80% bij de tweede sessie. Voor de eerste maal kon de studiekiezer deelnemen aan de nieuwe ijkingstoets voor de opleiding ‘revalidatiewetenschappen en kinesitherapie’.
Slaagcijfers eerste sessie blijven stabiel
Voor de meerderheid van de toetsen zijn de slaagcijfers van de toetsen stabiel in vergelijking met twee jaar geleden, toen een gelijkaardige correctiesleutel werd doorgevoerd. Zo tellen we bijvoorbeeld 54% geslaagden voor de toets bio-ingenieurswetenschappen en 57% voor de toets farmaceutische wetenschappen.
Opvallend minder geslaagden eind augustus
In vergelijking met de eerste sessie liggen zoals gewoonlijk de slaagcijfers van de tweede sessie opvallend lager. Vooral voor het onderdeel wiskunde merken we een daling in de resultaten. Hier speelt vooral een populatie-effect. Heel wat gemotiveerde studenten die al overtuigd zijn van hun studiekeuze nemen deel aan de eerste sessie; geslaagde deelnemers nemen niet opnieuw deel aan de tweede sessie.
Verplichte remediëring bij niet-slagen
De lagere slaagcijfers voor sommige opleidingen hebben niet geleid tot lagere inschrijvingscijfers bij de STEM-gerelateerde bacheloropleidingen. In tegendeel, heel wat opleidingen rapporteren groeiende studentenaantallen.
De minder gunstige slaagcijfers schrikken de deelnemers niet af om voor een STEM-gerelateerde opleiding te kiezen. Het resultaat van de toets dient dan ook als een ondersteuning bij de studiekeuze: elke deelnemer zal kunnen inschrijven in de opleiding naar keuze ongeacht de behaalde score. Wel moeten de niet-geslaagden verplicht remediëring volgen als ze inschrijven voor een opleiding met starttoets. De student kan hierbij kiezen tussen verplichte remediëring op de campus of remediëren via online remediëringspakketten. De organisatiedruk op het personeel neemt hierdoor toe, het aantal eerstejaarsstudenten die verplichte remediëring opgelegd krijgen groeit, net als het aantal feedbackgesprekken met begeleiders. De verplichte remediëring heeft als ultieme doel om de overgang naar het hoger onderwijs te faciliteren, om de student beter voorbereid aan de start te brengen en eventuele tekorten in de startcompetenties te verminderen.
Belangrijke pijler studiekeuzeproces
De start- en ijkingstoetsen zijn een belangrijk instrument in het studiekeuzeproces. Via deelname aan een start- of ijkingstoets maken studiekiezers kennis met de opleiding en met de realiteit van een universitaire campus. Na deelname krijgen de studenten feedback op het resultaat. Een goed resultaat kan de studiekeuze bevestigen. Bij een minder goed resultaat is een goede voorbereiding vóór de start van het academiejaar zinvol. Deelname kan ook de nodige informatie aanreiken om de keuze toch te heroverwegen.